Tips

Op deze pagina vindt u handige tips en leuke wetenswaardigheden die betrekking hebben op oefentherapie Cesar Goirle.

Spreekwoorden

Maak van je hart geen moordkuil.

Als je de klachten herkent, doe dan deze test

Buitenspelen is gezond

Jeugdherinneringen
Vroeger gingen we met mijn vader naar de trimbaan bij Nieuwkerk in Goirle of voetballen op het veld bij het oude zwembad op Gorp en Roovert. Lekker naar de bossen met mijn moeder. “Busje trap” of tikkertje met neven en nichten.
Mooie jeugdherinneringen. Uit onderzoek blijkt dat herinneringen aan vroeger, gekoppeld aan buitenspelen, het dichtst bij gevoelens van geluk komen.


Ondanks dat kinderen volgens een enquête van Natuurmonumenten het liefst buiten zijn, is de realiteit helaas dat kinderen nog nauwelijks buiten spelen. Ouders zien overal gevaar, zoals het verkeer en valpartijen. Binnen lonken de tablet, de TV en de playstation, want een potje voetbal of tennis kan gemakkelijk op de computer. Helaas sluipen woorden als tabletnek en gameboy-rug ons taalgebruik binnen.

Goed voor de ontwikkeling van kinderen
Buiten spelen is een must en doet meer dan mooie jeugdherinneringen geven. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door te spelen ontwikkelen kinderen een goede grove motoriek. Om te kunnen hinkelen heb je goede spierkracht in de benen nodig, maar de spieren moeten ook goed samenwerken om in de juiste volgorde, op het juiste moment en met de juiste kracht aan te spannen. Natuurlijk heb je ook het evenwicht daarbij nodig.

Huppelen is een nog complexere vaardigheid, want daarbij moet je ook nog goed zijn in het snel afwisselen van links en rechts. Je hebt dus kracht nodig, coördinatie, balans en gevoel voor ritme.

Een aantal van deze vaardigheden zijn weer belangrijk voor het leren op school. Zo is links/rechts coördinatie belangrijk voor het leren lezen en schrijven.

Er zijn zelfs nog meer voordelen. Voetballen of tikkertje op een speelveldje leren inzicht te geven in ruimte, diepte, afstand en snelheid.

Samen spelen in de gemeentelijke speeltuintjes is bovendien dé plek om andere kinderen te ontmoeten, wat natuurlijk bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.

Ook kunnen de kids hun energie goed kwijt als ze een middag lekker buiten spelen, zodat ze ontspannen naar bed kunnen en goed slapen. Daarnaast gaat het overgewicht tegen.

Jong geleerd is oud gedaan
Door goed bewegen ontwikkel je goede spieren en daardoor een goede houding. Een goede houding en goed bewegen vermindert de kans op rug-, nek- en hoofdpijnklachten en is belangrijk voor de ademhaling, de spanning in het lijf en het zelfvertrouwen. Tevens krijgen de hersenen heel veel positieve prikkels en impulsen, waardoor de grijze stof zich goed ontwikkelt. Volgens Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, bouwen jongeren daardoor een goede hersenstructuur op, wat er voor zorgt dat op late leeftijd de cognitieve functies zoals concentratie en onthouden, beter en langer in stand blijven.

Als oefentherapeut ben ik dus blij met de vele nieuwe speeltoestellen die in Goirle zijn geplaatst en enthousiast over de buitenspeeldag op woensdagmiddag 8 juni in Goirle (Kloosterplein) en Riel (Goirleseweg 7).

Ankie Schenning – van Puijenbroek

Oefentherapeut Cesar

Adem- en ontspanningstherapeut

Tip mei 2016

Uit balans? Wat kunt u zelf doen om weer in balans te komen?

Als je het gevoel hebt dat je uit balans bent geraakt qua energie, dan kun je twee dingen doen. Je kunt het gewicht van problemen, de dingen die moeilijk gaan en die je veel energie kosten  verminderen. Je aandacht besteden aan je “zwakke punten” en proberen dat te verbeteren. Maar dat kost veel energie en daar moet je erg je best voor doen.

Je kunt ook de energiegevers, de dingen die makkelijk afgaan en waar je plezier in hebt, zwaarder laten wegen door daar meer aandacht aan te besteden.Dit is vaak makkelijker en veel leuker om te doen, want zulke dingen gaan meestal moeiteloos. Je hoeft je best niet te doen en komt toch in balans!!

Tip april 2016

Slaapproblemen. Wat kunt u zelf doen?

In het kort

 • U kunt zelf veel doen om beter te slapen.
 • Probeer allereerst na te gaan wat de oorzaak is van uw slapeloosheid.
 • Een slaapdagboek bijhouden kan hierbij helpen.
 • Probeer eventuele zorgen en problemen met iemand te bespreken.
 • Neem maatregelen om de oorzaak van uw zorgen op te lossen.
 • Goede slaapgewoontes helpen om beter te slapen. U kunt die gewoontes aanleren.

Wat kan ik zelf doen bij slaapproblemen?

Praten over zorgen

Als persoonlijke zorgen u wakker houden, kan het helpen hierover te praten. Soms zijn maatregelen nodig om bepaalde problemen thuis of op uw werk aan te pakken.

Slaapadviezen

Het is belangrijk om te kijken of bepaalde gewoontes de slapeloosheid in stand houden. Probeer die gewoontes te veranderen, zodat u beter kunt slapen.

De volgende adviezen kunnen helpen om beter te slapen:

Voorbereiden op de nachtrust

 • Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt. Dan is bij het slapengaan niet alleen uw geest moe, maar ook uw lichaam.
 • Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer.
 • Gebruik ‘s avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.
 • Drink geen alcohol om in te slapen.
 • Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, laten masseren, vrijen). Vermijd te veel inspanning (lichamelijk en geestelijk).
 • Vermijd vanaf een uur voor het slapengaan licht van tv, computer, smartphones of tablet.

Slaapkamer

 • Zorg voor prettig zittende nachtkleding en een comfortabel bed en kussen.
 • Zorg voor een donkere slaapkamer met een prettig klimaat: een rustige ruimte, beter iets te koel dan te warm, goede ventilatie en niet te droge lucht.
 • Gebruik uw slaapkamer alleen voor slapen en seks (niet als werk-, studeer- of tv-kamer). Verwijder smartphones, computers en televisie uit uw slaapkamer. Zo komt u niet in de verleiding deze toch te gebruiken.
 • Gebruik oordopjes als u last heeft van geluiden om u heen (een snurkende partner of lawaai uit de omgeving).

Tijdstip

 • Probeer in een vast slaapritme te komen. Houd u aan vaste slaaptijden.
 • Sta steeds rond dezelfde tijd op.
 • Slaap overdag niet (geen dutjes doen).
 • Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed. Blijf ’s avonds niet onnodig lang op.
 • Houd rekening met het aantal uren slaap dat u wilt slapen om goed te kunnen functioneren. Reken een kwartier inslaaptijd.
 • Lukt het slapen na een kwartier niet? Ga dan wat lezen of luister naar rustige muziek, liefst in een andere kamer. Sta de volgende dag toch weer op hetzelfde tijdstip op. In het begin bent u misschien moe, maar uiteindelijk komt u in een beter slaapritme.

Ontspanningsoefeningen

Om beter te kunnen ontspannen kunt u ademhalings- of ontspanningsoefeningen doen of luisteren naar rustige muziek. Ontspanningsoefeningen zijn vaak gebaseerd op yoga, meditatie en mindfulness. Test hier of u last heeft van een verhoogde interne spanning.

Bewegen

Een halfuur per dag bewegen is voor iedereen gezond en helpt om te ontspannen.
Als u het wilt en kunt, probeer dan of u door extra te bewegen ook beter kunt ontspannen en slapen. Ga bijvoorbeeld 4 keer per week 40-60 minuten wandelen of fietsen. Vooral overdag of in het begin van de avond.

Slaapdagboek

Naam: Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
’s morgens invullen:
Tijd van naar bed gaan
Tijd voor inslapen
Hoe vaak /hoe lang wakker
Waaraan dacht u toen u wakker was
Wat bent u gaan doen
Tijd van opstaan
Totale slaapduur
’s avonds invullen
Aantal / duur dutjes overdag
Bezigheden / omstandigheden
Gedachten /zorgen
Alcohol/nicotine/drugs
Wat doe je om goed te kunnen slapen
medicijnen
Moeheid
Prikkelbaarheid

Een slaapdagboek is een lijst waarop u elke dag noteert wanneer en hoe lang u geslapen heeft. Ook noteert u alle dingen die invloed op uw slaap kunnen hebben gehad. Bijvoorbeeld zorgen en het gebruik van koffie, thee, alcohol, nicotine of drugs.

Hierdoor wordt vaak duidelijk:

 • wat de oorzaak is van uw slaapprobleem
 • wat ervoor zorgt dat u er last van blijft houden
 • wat u er aan kunt doen

Adviezen bij het slaapdagboek

Vul het dagboek elke dag in, ook op de dagen dat u goed heeft geslapen.

’s Morgens vult u de datum in en de tijden:

 • Hoe laat u de avond daarvoor naar bed bent gegaan.
 • Hoe lang het duurde om in te slapen.
 • De tijd van opstaan en de totale slaapduur.
 • Hoe vaak en hoe lang u ‘s nachts wakker was; wat u toen dacht of bent gaan doen.

‘s Avonds vult u alles in wat met uw slaap te maken kan hebben:

 • Dutjes overdag: Aantal, tijdstip en hoelang?
 • Bezigheden: Overdag en laat op de avond? Veel eten, hard werken of sporten? Kijken naar een beeldscherm?
 • Gedachten of zorgen: Bijvoorbeeld over familie, vrienden, werk, geld of gezondheid?
 • Cafeïne: Heeft u middelen met cafeïne erin gebruikt, zoals koffie, thee, ice-tea, cola, energiedrank (redbull, bullit, highway) of chocolade? Wat en hoeveel?
 • Alcohol/nicotine/drugs: Heeft u alcohol, nicotine of drugs gebruikt? Wat, hoeveel en wanneer?
 • Zelfzorg: Wat deed u om beter te kunnen slapen? Bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, lezen, wandelen, douchen of u laten masseren? Wat hielp?
 • Medicijnen: Heeft u slaapmiddelen gebruikt? Wanneer? Welk middel? En welke dosis of hoeveelheid? Noem ook middelen die u zonder recept bij de drogist heeft gekocht.
 • Moeheid: Was u moe? Geef een cijfer: niet moe (0), beetje moe (1), wel moe (2), erg moe (3).
 • Prikkelbaarheid: Was u prikkelbaar? Nee, niet prikkelbaar (0), beetje prikkelbaar (1), wel prikkelbaar (2), erg prikkelbaar (3).

Hoe gaat het verder met het slaapdagboek?

Als u het ingevulde dagboek bekijkt, wordt vaak duidelijk wat uw slaap verstoort. Vaak ziet u dan ook wat u kunt doen om de oorzaak van uw slaapprobleem aan te pakken.

Tip week 9

Voor u gelezen: De verademing , door Bram Bakker en Koen de Jong

De boeddhistische monnik, de topsporter en de gezonde mens hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademen. Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend. Je kunt extra energie krijgen door simpelweg rustiger te ademen. Een ontregelde ademhaling is ook de oorzaak van uiteenlopende klachten als burn-out, hartkloppingen, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstipatie en angststoornissen. Hoe komt dit? Wat gebeurt er dan in je lijf en in je hoofd? En wat kun je er zelf aan doen om het op te lossen? Daarover gaat dit boek.

Naar mijn mening is het boek niet voor iedereen geschikt met ademproblemen, want de focus ligt sterk op  de ademfrequentie. Voor mensen met hyperventilatieklachten is het probleem toch al vaak dat ze teveel aandacht hebben voor hun ademhaling.

Het advies “een paar keer per dag de uitademing verlengen (bv door te blazen)” is wel voor iedereen geschikt.

Ook de uitleg over hartcoherentie is interessant om te lezen.

Wat is hartcoherentie?  Je hart klopt niet als een metronoom. Tijdens je inademing klopt je hart sneller dan tijdens je uitademing. Dat verschil in snelheid noem je de hartritme-variatie. Je hartritme en de variaties daarin worden beïnvloed door (in)spanning, emoties en gedachten, maar vooral door je ademhaling. Het probleem is dat we vaak te oppervlakkig ademhalen. Met het minste beetje stress zit je op twintig ademhalingen per minuut. In deze ademfrequentie van ongeveer 6 keer per minuut gaat je hart synchroon kloppen met je ademhaling en alle processen in je lichaam stemmen zich hier op af.  We spreken van hartcoherentie als de hartritmevariatie een harmonieus patroon laat zien.

Tip week 8

Staand vergaderen

Een mens besteedt maar liefst een kwart van zijn werktijd aan vergaderingen. En vaak zijn dat niet de meest vruchtbare uren. De eindeloos voortslepende bijeenkomsten waarin iedereen zijn al dan niet zinvolle zegje wil doen – we kennen ze allemaal.

Dat kan beter, dacht TNO. Door staand te vergaderen bijvoorbeeld. Een stuk minder comfortabel, en dat zou de besluitvaardigheid van de deelnemers alleen maar ten goede komen. Met als gevolg een kortere en efficiëntere bijeenkomst.

TNO onderzocht de resultaten van de zogenaamde `standup meeting` en kwam tot verbazingwekkende conclusies. Niet alleen kon de vergadertijd op deze manier met een derde worden verkort, het zou om die reden ook nog eens tot een forse kostendaling kunnen leiden: vergaderen in Nederland kost in tijd 30 miljard euro per jaar, aldus TNO. Staand vergaderen levert dus een potentiële kostenbesparing van maar liefst 10 miljard euro op.

Maar er zijn meer voordelen. Staan is gezonder, voorkomt RSI, zorgt voor actievere deelnemers, houdt de vaart erin en biedt meer ruimte voor non-verbale communicatie. De dynamiek van het groepsproces is groter en de vergadering verloopt effectiever en doelgerichter. Weg dus met het gevreesde agendapunt WVTTK (wat verder ter tafel komt), dat meestal uitmondt in oeverloze uiteenzettingen, irrelevante ideeën en niet ter zake doend geklaag!

Tip week 3

Voor u gelezen: Daar ga ik weer! Herken je stresstype van Carien Karsten

Samenvatting:

Er zijn 4 soort stresstypes:

 1. De turbotypes (42%)
 2. De crashtypes (18%)
 3. De hooggevoelige types (6%) en
 4. De bore-outtypes (4%)

Het Turbotype kenmerkt zich door gas bij te geven als de druk hoger wordt. Hoge energie. Op het werk werkt een turbotype altijd hard, is zeer productief. Het risico is dat je teveel gas blijft geven, waardoor je stresshormonen in je lichaam veel te hoog wordt.

Het Crash-type kan veel dingen tegelijk doen en als een diesel maar door blijven gaan, waarschuwingssignalen van het lichaam negeren en vervolgens instorten. Op het werk ben je de ideale medewerker; betrouwbaar, doorgaan. Het risico is dat je de lichaamssignalen telang negeert en dan instort

De Hooggevoelige types zijn mensen die op kleine gebeurtenissen met veel stress reageren

Het Bore-out-type zijn onzekere mensen die op een lager niveau presteren dan ze kunnen, omdat ze bang zijn onder druk te bezwijken.

Tip week 49:  Bent u in 2016 voldoende verzekerd  voor oefentherapie?

Bent u in 2016 voldoende verzekerd voor oefentherapie en fysiotherapie?
Oefentherapie ( Cesar/Mensendieck) en fysiotherapie worden door de zorgverzekeringen uit hetzelfde budget vergoed.  Dus als de verzekering fysiotherapie dekt dan dekt deze ook oefentherapie. Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen waaruit u kunt kiezen. Vooral het aantal behandelingen die vergoed worden verschilt sterk.

Daarom is het aan te raden een aanvullende verzekering af te sluiten, waarin voldoende behandelingen zijn opgenomen. Is uw huidige polis ontoereikend dan kunt u voor 1 januari 2016 uw huidige zorgverzekering opzeggen en heeft u tot 1 februari 2016 de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen.

De volgende verzekeringen bieden onbeperkte dekking voor oefentherapie en fysiotherapie: Er zijn nog een paar verzekeringen met 100% dekking maar die hanteren een paar extra voorwaarden:

 1. Bij de Friesland is toestemming nodig na de 37e behandeling.Er zijn nog een paar verzekeringen met 100% dekking maar die hanteren een paar extra voorwaarden:
 2. Bij Zorg en Zekerheid is toestemming nodig na de 40e behandeling.
 3. Bij Nedasco en Avero Achmea, moet u verwezen zijn door een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.

Goed om te weten:

 • Oefentherapie en fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering vallen niet onder uw eigen Risico.
 • Over het algemeen worden ongeveer 40 behandelingen per jaar als zeer ruime dekking beschouwd.
 • 1 behandeling oefentherapie (30 minuten) kost ongeveer €30,00 (vrij van BTW).
 • U mag de basisverzekering en de aanvullende verzekering afsluiten bij verschillende verzekeraars. Let op: daar kunnen extra kosten aan verbonden zijn.
 • U kunt zelf de zorgverzekeringen vergelijken op:

Let op: Er kunnen geen rechten ontleend worden aan bovenstaande informatie. Vóór het afsluiten van een andere polis moet u altijd goed de polisvoorwaarden lezen.

Tip week 48  Leer ontspannen: Staan is het nieuwe zitten

Tip week 46

Tip week 45

Tip week 41

Tip week 5:  Leer beter ademen!

Click edit button to change this text.