Jeugdherinneringen
Vroeger gingen we met mijn vader naar de trimbaan bij Nieuwkerk in Goirle of voetballen op het veld bij het oude zwembad op Gorp en Roovert. Lekker naar de bossen met mijn moeder. “Busje trap” of tikkertje met neven en nichten.
Mooie jeugdherinneringen. Uit onderzoek blijkt dat herinneringen aan vroeger, gekoppeld aan buitenspelen, het dichtst bij gevoelens van geluk komen.

Ondanks dat kinderen volgens een enquête van Natuurmonumenten het liefst buiten zijn, is de realiteit helaas dat kinderen nog nauwelijks buiten spelen. Ouders zien overal gevaar, zoals het verkeer en valpartijen. Binnen lonken de tablet, de TV en de playstation, want een potje voetbal of tennis kan gemakkelijk op de computer. Helaas sluipen woorden als tabletnek en gameboy-rug ons taalgebruik binnen.

Goed voor de ontwikkeling van kinderen
Buiten spelen is een must en doet meer dan mooie jeugdherinneringen geven. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door te spelen ontwikkelen kinderen een goede grove motoriek. Om te kunnen hinkelen heb je goede spierkracht in de benen nodig, maar de spieren moeten ook goed samenwerken om in de juiste volgorde, op het juiste moment en met de juiste kracht aan te spannen. Natuurlijk heb je ook het evenwicht daarbij nodig.

Huppelen is een nog complexere vaardigheid, want daarbij moet je ook nog goed zijn in het snel afwisselen van links en rechts. Je hebt dus kracht nodig, coördinatie, balans en gevoel voor ritme.

Een aantal van deze vaardigheden zijn weer belangrijk voor het leren op school. Zo is links/rechts coördinatie belangrijk voor het leren lezen en schrijven.

Er zijn zelfs nog meer voordelen. Voetballen of tikkertje op een speelveldje leren inzicht te geven in ruimte, diepte, afstand en snelheid.

Samen spelen in de gemeentelijke speeltuintjes is bovendien dé plek om andere kinderen te ontmoeten, wat natuurlijk bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.

Ook kunnen de kids hun energie goed kwijt als ze een middag lekker buiten spelen, zodat ze ontspannen naar bed kunnen en goed slapen. Daarnaast gaat het overgewicht tegen.

Jong geleerd is oud gedaan
Door goed bewegen ontwikkel je goede spieren en daardoor een goede houding. Een goede houding en goed bewegen vermindert de kans op rug-, nek- en hoofdpijnklachten en is belangrijk voor de ademhaling, de spanning in het lijf en het zelfvertrouwen. Tevens krijgen de hersenen heel veel positieve prikkels en impulsen, waardoor de grijze stof zich goed ontwikkelt. Volgens Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, bouwen jongeren daardoor een goede hersenstructuur op, wat er voor zorgt dat op late leeftijd de cognitieve functies zoals concentratie en onthouden, beter en langer in stand blijven.

Als oefentherapeut ben ik dus blij met de vele nieuwe speeltoestellen die in Goirle zijn geplaatst en enthousiast over de buitenspeeldag op woensdagmiddag 8 juni in Goirle (Kloosterplein) en Riel (Goirleseweg 7).

Ankie Schenning – van Puijenbroek
Oefentherapeut Cesar
Adem- en ontspanningstherapeut