Zomervakantie. Er lekker even tussenuit. Even niet werken, geen nieuws, geen telefoontjes, maar genieten van elkaar of je gezin, tijd voor een goed boek of heerlijk wat doezelen. Toch wordt dat genieten vaak overschaduwd door vakantiestress.

Voorkom een ontplofte mailbox
Stress voorkomen begint met een goede planning. Check nu alvast de geldigheidsduur van je paspoort, visa en andere belangrijke reisdocumenten. Maak een inpaklijst en koop tijdig zonnebrandcrème, DEET en dergelijke. Plan in de laatste week voor je vakantie geen nieuwe projecten, maar probeer taken op tijd af te ronden. Spreek op tijd je voicemail in en zeg dat je pas één dag later bereikbaar bent dan je werkelijke terugkomdatum. Zet je werk-email op automatisch beantwoorden met de mededeling dat alle e-mails die je tijdens je vakantie ontvangt in het archief geplaatst worden met daarbij het advies om na de vakantie belangrijke mail opnieuw te sturen ( vele zaken zijn dan namelijk al opgelost).

Blijf de eerste dagen actief
Heb je vlak voor je vakantie veel en hard gewerkt, dan kan het zijn dat je lichamelijke spanningsniveau in de eerste dagen van je vakantie nog erg hoog is. Als je dan bij aankomst op je bestemming meteen op een ligbedje bij het zwembad gaat liggen, heb je grote kans dat je je niet lekker gaat voelen, extreem vermoeid wordt, hoofdpijn krijgt of andere klachten. De oorzaak hiervan zit hem in een te grote omslag in spanning. Blijf daarom de eerste dagen wat actief: ga wandelen, baantjes trekken of een stad bezoeken en bouw je spanningsniveau langzaam af.

Glimlach om mooie herinneringen
Bij thuiskomst is het erg fijn als je nog een paar daagjes kunt niksen alvorens weer aan het werk te gaan. En ook al begin je maandag, plan je agenda pas in vanaf dinsdag of woensdag, zodat je nog een dag of wat de tijd hebt om te kunnen acclimatiseren, bijgepraat te worden over eventuele ontwikkelingen en je voor te bereiden op de projecten die weer komen gaan.
Zet ergens een leuke foto neer (op je bureau, telefoon of screensaver) om wat langer het ontspannen gevoel van de vakantie te herinneren. Denk af en toe terug aan de vakantie met een innerlijke glimlach. Merk op dat die glimlach vooral veroorzaakt wordt door kleine, bijna ongrijpbare dingen. Voor mij is dat een boek lezen en tussendoor wat doezelen, een moment van verwondering om iets moois, naar de sterren kijken op een rustig strand. En daar probeer ik mezelf de rest van het jaar ook de rust voor te gunnen: wandelen op Gorp en Roovert en stilstaan bij de waterlelies en rododendrons, kijken naar de schapen op de Regte Hei of een uitgebreid bad met een mooi boek.

Ik wens je een fijne en ontspannen vakantie.

Ankie Schenning – van Puijenbroek
Oefentherapeut Cesar
Adem- en ontspanningstherapeut