10 november 1986 ben ik de Praktijk Oefentherapie Cesar Goirle begonnen. Wat is er veel veranderd in die jaren. Toen stond gezondheid voorop en kreeg je zoveel therapie als je nodig had. Nu lijken budgetten, zorgkosten en kwaliteitseisen bepalend te zijn voor de zorg. Maar gelukkig heb ik, juist als kleine praktijk, de balans kunnen vinden tussen alle regels van de zorgverzekeringen en mijn eigen manier van werken, zodat de persoonlijke aandacht en tijd voor de cliënt voorop zijn blijven staan.

Bewegingsleer van Marie Cesar
Recht van de opleiding in Den Dolder begon ik mijn eigen praktijk, want er was een groot te kort aan Cesarpraktijken. We hadden op de opleiding les van leerlingen van mevrouw Cesar zelf. Zij stoomden ons klaar voor een eigen praktijk. De uitgangspunten van de bewegingsleer van Marie Cesar onderscheidden ons namelijk flink van de fysiotherapie. Dus gedegen geschoold in goede houdingen en bewegingen opende ik in 1986 de deuren.
En nog steeds maakt de aandacht voor de dagelijkse houding en bewegingen oefentherapie Cesar uniek. Want we weten allemaal dat je recht moet staan, maar hoe doe je dat dan? We begrijpen dat rechtzitten belangrijk is bij beeldschermwerk, maar hoe moet dat dan? En goed bukken en tillen lijken zo vanzelfsprekend, maar is dat wel zo?

De ontwikkeling van de praktijk
In de loop van de jaren merkte ik dat houdingen en bewegingen ook enorm beïnvloed worden door spanning en stress. Dit heeft een nadelige invloed op de ademhaling. Dus ben ik me in afgelopen tien jaren gaan verdiepen in ademhaling en ontspanning. Dit is een zeer waardevolle toevoeging op de reguliere oefentherapie en maakt dat ik nog steeds heel veel voldoening heb van mijn werk.
Door de samenwerking met mijn collega Catherine Goumans (gespecialiseerd in geriatrische oefentherapie) hebben we ook veel aandacht voor de beweegzorg voor ouderen.

Grondbeginselen nog altijd van kracht
Begon Marie Cesar (geboren in 1894) haar opleiding in 1937 vanuit de persoonlijke overtuiging dat goede en ontspannen houdingen en bewegingen belangrijk zijn voor het welzijn van de mens, nu tonen recente onderzoeken aan dat de grondbeginselen van mevrouw Cesar nog altijd van kracht zijn. En dat heel veel klachten te verhelpen zijn door een goed en ontspannen houdings- en bewegingspatroon. Van jong tot oud!

 

Ankie Schenning – van Puijenbroek

Oefentherapeut Cesar

Adem – en ontspanningstherapeut

 

Pastoor van Dunstraat 9, Goirle

www.cesargoirle.nl