Gisteren had een cliënt een reclame van een zorgverzekeraar gezien en vroeg me of het slim is om over te stappen. En waar ze dan op moet letten.

Mogelijkheid tot overstappen in december
Een basisverzekering is verplicht. De inhoud wordt vastgesteld door de overheid. Ook het verplichte eigen risico is vastgesteld door de overheid. Voor komende jaar is dat weer €385,00. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, zonder eigen risico.
In november worden de premies van de zorgverzekeringen voor 2020 bekend gemaakt. Tot 31 december hebt u de mogelijkheid om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Tot 31 janauri 2020 kunt u de nieuwe zorgverzekering kiezen.

Waar moet u opletten bij de verplichte basiszorgverzekering?
Bij het kiezen van de basisverzekering is het verstandig om niet alleen te letten op de premie, maar ook op de “vrije artsenkeuze” en op de mogelijkheid om zelf te kunnen kiezen waar je je medicijnen kunt halen. De niet- vrije-artsenkeuze hoeft geen beperking te zijn; soms zijn alle ziekenhuizen in Brabant wel gecontracteerd, maar in Friesland niet.

Bij het kiezen van het eigen risico kan uw behoefte aan zorg in het verleden een goede basis zijn om te bedenken welk eigen risico u gaat nemen. Als u verwacht dat u in 2020 weinig zorgkosten zal hebben, dan kan het verstandig om te kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je bij gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie is die u betaalt. Maar let op: mocht u toch zorg nodig hebben, dan dient u dit bedrag in zijn geheel te kunnen betalen.

Is het slim om een aanvullende verzekering te nemen?
De zorgverzekeraars bieden naast de verplichte basisverzekering ook pakketten aan met aanvullende zorg. Denk hierbij aan oefentherapie/fysiotherapie, brillen/contactlenzen en tandartsbehandelingen. De aanvullende verzekeringen hebben geen eigen risico.

Hebt u in 2019 fysiotherapie of oefentherapie nodig gehad en verwacht u dat u dat in 2020 opnieuw nodig zult hebben? Dan kan het slim zijn u hiervoor aanvullend te verzekeren. Het budget of aantal verzekerde behandelingen geldt voor oefentherapie en fysiotherapie samen, over het hele kalenderjaar. Dus stel, u kiest voor een budget van 20 behandelingen. En in het voorjaar hebt u 10 behandelingen oefentherapie gehad, dan hebt u er nog 10 over. Deze 10 kunt u dan later in het jaar gebruiken voor een dezelfde of een andere klacht bij dezelfde of een andere therapeut (zowel oefentherapeut als fysiotherapeut).

Hoeveel behandelingen moet ik dan kiezen?
Over het algemeen zijn 8 behandelingen bij een kortdurende klacht voldoende. Voor oefentherapie en fysiotherapie kunt u zelf een rekensommetje maken: vergelijk de premie met het aantal behandelingen therapie en ga er dan van uit dat één behandeling therapie ongeveer €31 kost.

Op www.independer.nl of www.consumentenbond.nl kunt u gemakkelijk verschillende onderdelen vergelijken.