Zondag 1 oktober 2017 is het de dag van de ouderen. Ouderdom komt met gebreken, is het spreekwoord. Maar ook als we oud zijn, willen we graag zo lang mogelijk zelfstandig en goed ter been blijven. Bewegen kan daarbij helpen. 5 tips om goed te blijven bewegen.

1 Begin de dag met een paar oefeningen.
Sla de dekens opzij en doe in bed alvast een paar oefeningen. Lig op je rug, trek je benen op en ga met de knieën naar links en naar rechts. Of trek een voor een de knieën naar de buik. Een andere mogelijkheid is om je bekken wat heen en weer te kantelen. Strek jezelf vervolgens flink uit en ga dan rustig op de rand van het bed zitten.

2 Wandel iedere dag
Een half uur matig intensief bewegen is goed voor iedereen. En dus ook voor ouderen. Loop iedere dag een half uur, gewoon zomaar door het dorp of ga te voet boodschappen doen of naar de markt. Eventueel maak je een omweggetje, zodat je echt een half uur wandelt.

3 Veiligheid in en om huis
Bewegen is belangrijk, maar let daarbij wel op de veiligheid. Vallen gebeurt vaak in en om het huis, over losliggende matjes, uitstekende pootjes en dergelijke. Kijk eens kritisch je huis rond en ruim zulke spullen op.

4 Evenwicht
Het is belangrijk om je evenwicht en balans te blijven oefenen. Is je evenwicht nog goed, loop dan  regelmatig een stukje op je tenen of doe wat kniebuigingen. Is je balans niet meer al te best, ga dan aan het aanrecht staan en houd vast. Buig je knieën, strek daarna je knieën en ga een klein stukje op je tenen staan.

5 Nederland in beweging
Dagelijks heb je het TV-programma “Nederland in beweging”. Het is een goed beweegprogramma. Je kan de intensiteit zelf variëren.  Je kan het ’s morgens om 9.15 uur op TV kijken (meedoen!!) of op het tijdstip dat jou het beste uitkomt via terugkijken, opnemen of via internet (www.npo.nl/nederland-in-beweging).