Met iets in je maag zitten, wat op je lever hebben, iets op je hart hebben…   Zo maar wat spreekwoorden die ook een beetje dezelfde betekenis hebben. Is dat toeval? Ik denk van niet.

Een stukje anatomie: het middenrif
Je middenrif is een grote koepelvormige spier, die dwars door je lichaam loopt, van voor naar achter, van links naar rechts. Je zou de vorm van het middenrif kunnen vergelijken met een opengeklapte paraplu.  Het middenrif maakt een scheiding tussen de borst- en de buikholte. Boven het middenrif zitten de longen en het hart, onder het middenrif bevinden zich alle organen: rechts de lever, links de maag en daaronder de darmen.

Het middenrif is de ademhalingsspier. Tijdens de inademing wordt de bovenkant van de paraplu plat door aanspanning van het middenrif, zodat lucht de longen in kan stromen. Wanneer het middenrif weer ontspant, neemt het opnieuw de vorm aan van de paraplu en wordt er soepel uitgeademd. Naast deze functie als ademhalingsspier heeft het middenrif ook een stimulerende werking voor de organen die onder het middenrif liggen.

Van schrik hield ik mijn adem in
Het middenrif is gevoelig voor spanning. Als we schrikken, ademen we in en houden de inademing vast. We vergeten uit te ademen.  Vandaar dat als de schrik voorbij is dat gezegden als een zucht van verlichting, wat een opluchting of verademing worden gebruikt.

En aangezien het hart en de longen boven het middenrif liggen, je maag, lever en darmen eronder, hebben de volgende spreekwoorden te maken met een gespannen middenrif:

Hart: zijn hart vasthouden, mijn hart stond even stilvan je hart een moordkuil maken, waar het hart vol van is, loopt de mond van over

Maag: iemand iets in de maag splitsen, zwaar op de maag liggen, ergens mee in je maag zitten, koud op de maag vallen

Lever: iets op je lever hebben

Het middenrif ontspannen waardoor een zucht van verlichting ontstaat
En ontspanning van je middenrif wordt ook gevat in gezegden: zijn hart aan iets ophalen, lucht geven aan, zijn hart luchten, een pak van het hart enzovoort

Buikademoefeningen zijn middenrifoefeningen
Dus merk je dat één van deze spreekwoorden voor jou erg van toepassing is, dan zijn er twee dingen die je kunt doen. Eén:  Praat erover met iemand die je vertrouwt. Twee: Middenrifoefeningen, zoals bijvoorbeeld de buikademhaling. Probeer 2 tot 3 keer per dag rustig enkele buikademhalingsoefeningen te doen. Ga op je rug liggen, laat je buik rustig opbollen en adem in, blaas daarna de adem zachtjes en heel traag uit en de buik zakt weer in (maximaal 5-6 keer). Gedurende de rest van de dag let je niet op je adem, want dat kan averechts werken.

Doe de test over ademhaling  of over spanning in je lijf