We slapen meer dan we denken
Wat me het meest is opgevallen aan het boek is het benadrukken van het feit dat we meer slapen dan we denken. We slapen om in leven te blijven. We moeten slapen om te kunnen blijven functioneren. Sterker nog, we kunnen niet eens zonder slaap. Slaap is een primaire/eerste levensbehoefte. Misschien heb je het gevoel dat je niet goed slaapt of hebt geslapen, maar je slaapt wel degelijk. En dat is een geruststellende gedachte.  Je tijdsbesef en waarneming werken ’s nachts niet goed, dus je kan het gevoel hebben dat je lang hebt wakker gelegen, maar tussendoor heb je zeker wel geslapen. Dat is ook de reden dat je volgende dag gewoon nog kan werken, je huishouden kan doen of kan sporten.

Een goede slaapkamer bevordert een goede slaap
De kwaliteit van je slaap wordt beïnvloed door je bed en je slaapkamer. Zorg ervoor dat je slaapkamer aanvoelt als een fijne ontspannen plek om te slapen ( en niet als de plek om TV te kijken, te werken, een opbergruimte).

Een vast dag- en nachtritme bepaal je zelf
Een goede nachtrust is gebaat bij een vast dag- en nachtritme. Bepaal de tijd waarop je op wilt staan. En sta steeds op dezelfde tijd op. Bedenk dan hoeveel uren je wilt slapen en zorg dat je de tijd neemt om die uren te kunnen slapen. Dus stel, je wilt om 7.00 uur opstaan en 7 uur slapen. Dan ga je iets voor middernacht naar bed. Een goede slaper valt snel in slaap.

Het slapen volgt een patroon en wordt gekenmerkt door 3 fasen die elkaar afwisselen: lichte slaap, diepe slaap en REM – of droomslaap. Een cyclus duurt ongeveer 90 minuten. De cycli lopen vloeiend in elkaar over.

Doe overdag geen dutjes, want ze beïnvloeden je dag- en nachtritme. Ook alertheid of stress gaat je slaperigheid aan het einde van de dag tegen. Een vast naar- bed-gaan-ritueel zoals je met je kinderen doet/deed, werkt juist weer slaperigheid in de hand. Daarnaast is een donkere slaapkamer essentieel.

Een slechte nachtrust hoeft geen probleem te zijn
Gemiddeld slaap je 1 nacht in de week slecht. Maak van een slechte nacht geen probleem. Kun je niet slapen, geniet dan van de rust in je bed en het feit dat je lichaam wel uitrust. Uitrusten is ook heilzaam voor je lichaam. Pieker er niet teveel over en ga zeker niet over op slaapmedicatie. Slaapmedicatie maakt je suf. Alleen in gevallen van jetlag of ploegendienst kunnen ze uitkomst bieden.

Doe liever geen dutjes overdag
Mocht je soms toch behoefte hebben aan een dutje omdat je inspannende dingen hebt gedaan, doe dan een powernap van maximaal een half uur. Als je namelijk tijdens je dutje in een diepe slaap terecht komt, wordt je vaak “gebroken” wakker. Zolang dutjes de nachtelijke slaap niet beïnvloeden is een dutje geen probleem.

Geinspireerd door: Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen, door W. Chris Winter. Een korte impressie van het boek