Lachen is gezond. Wist je dat glimlachen aanstekelijk is? Het werkt net als geeuwen. Als jij een ander een glimlach schenkt, is de kans groot dat je een glimlach terug krijgt. Lachen zorgt voor een blij gevoel, zowel bij jezelf als bij de ander. Heb je wel eens bewust gevoeld hoeveel verschil er is tussen een gespannen en een ontspannen lachend gezicht?

Voel het verschil tussen glimlachen en fronsen

Lees de volgende oefening en doe hem al lezend mee.

  • Sluit je ogen en voel of je gezicht losjes aanvoelt of strak. Of voel je dat sommige delen strak en andere los zijn?
  • Sluit je ogen en frons je gezicht en voel hoeveel inspanning het kost van de spieren rondom je ogen
  • Sluit je ogen en frons je gezicht en voel of je ook ergens anders in je gezicht of lichaam aanspant
  • Herhaal deze stap een paar keer
  • Voel hoe je ademhaling op dit moment gaat
  • Sluit je ogen, frons en voel of het fronsen invloed heeft op je ademhaling.
  • Sluit je ogen en klem de lippen wat op elkaar en maak de mond kleiner. Voel hoeveel moeite je hiervoor moet doen
  • Sluit je ogen en maak de mond klein en voel of je dan gewoon kunt door ademen
  • Sluit je ogen en glimlach nu. Voel dat je gezicht ontspant
  • Herhaal het glimlachen en ervaar ook de invloed op je ademhaling 

Glimlachen werkt aanstekelijk
Glimlachen hoeft niet altijd een big smile te zijn. Je kunt ook innerlijk glimlachen. Zonder dat het te zien is, produceer je een glimlach-gevoel van binnen. Een soort binnenpretje, een mooie herinnering of genieten van iets om je heen. Je uitstraling verandert. Je ogen lachen (onbewust) mee. Je straalt geluk en tevredenheid uit. Een innerlijke glimlach heeft enorm veel power. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Het heeft een positieve invloed op de sfeer om je heen. 

Glimlachen werkt ontspannend en pijnstillend
Als je lacht, produceren je hersenen endorfine. Endorfine werkt in de eerste plaats pijnstillend, maar is ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie. Endorfine werkt zelfs 60x sterker dan een pijnstiller. Dat is dan ook de reden dat een voetballer na het scoren van een doelpunt bedolven kan worden onder het hele team en toch geen pijn voelt.
Endorfine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd. Het zorgt er voor dat je je beter kunt ontspannen. Een glimlach kun je dus prima inzetten als je je gespannen voelt.

Zondag 30 april 2017 is het de internationale dag van de lach. En ook al is niet iedere dag een goede dag, er is iedere dag wel een reden om te glimlachen.