Hele dagen zitten is vrij normaal geworden. Je stapt in de auto en rijdt zittend naar je werk, daar ga je aan je bureau zitten en thuis ga je na het eten op de bank zitten. Maar waarom wordt zitten met roken vergeleken?

Mijn vader vertelde dat roken vroeger werd geadviseerd om rustig te worden. Inmiddels weten we dat roken super ongezond is en vele schadelijke gevolgen voor je lichaam heeft. Toen ik dertig jaar geleden afstudeerde als oefentherapeut, werd bij rugklachten als gevolg van bukken of tillen gedacht dat zittend werk de oplossing zou zijn. Maar ook dit is inmiddels achterhaald. Lang zitten is ongezond.

Zitten zorgt voor korte spieren
Hele dagen zitten zorgt ervoor dat sommige spieren slapper worden en andere spieren zoals je Hamstrings (de achterkant van je bovenbenen) verkorten. Verkorte Hamstrings hebben een grote invloed op de beweeglijkheid van het bekken en de rug.
En als spieren weinig in beweging zijn, vermindert ook de doorbloeding van het lichaam, want spieren hebben een pompende functie voor het bloed.

Je ademhaling wordt beperkt door zitten
Door zitten is de ruimte in de romp beperkt, waardoor de adembeweging belemmerd wordt. Doordat je ademspier ( je middenrif) niet vrij kan bewegen, komen ook de organen in je buik minder in beweging en kunnen zij dus minder goed functioneren.
Weinig bewegen heeft ook  een nadelige invloed op de botopbouw, met broze botten als gevolg. Bovendien verbrand je weinig calorieën wat overgewicht in de hand kan werken. En wat dacht je van de invloed op je conditie en dus op je hart?

Als daarboven ook nog de gevolgen van stress komen, is de belasting voor het lichaam dubbelop. Steeds meer functies worden zittend achter het beeldscherm uitgevoerd met een steeds hogere werkdruk. Deze combinatie is funest voor het lijf.

Want van stress alleen al ga je slecht slapen, je bloeddruk gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen, je darmen werken minder goed, je spieren zijn gespannen en vreten energie en zorgen bovendien voor hoofdpijn, rugpijn en dergelijke.

Wissel zitten af met bewegen
Daarom is het belangrijk om lang zitten af te wisselen met staan, lopen en andere bewegingen. Zo kan je staand of lopend telefoneren, staand vergaderen ( is ook nog eens 30% effectiever), een sta- beeldschermwerkplek inrichten, traplopen in plaats van met de lift, wandelen in je lunchtijd, op de fiets naar je werk enzovoort. Kleine aanpassingen om tot een gezondere leefstijl te komen.