Ziek op vakantie? Vorig jaar ook al? Hoe kan je dat voorkomen?

 
Al weken kijk je uit naar de vakantie. Eindelijk is het dan zo ver en voel je je beroerd. Grieperig, hoofdpijn of doodmoe. Hoe kan dat? Maar vooral hoe kun je het voorkomen?

De zomer is begonnen en over 2 weken begint de vakantie. En hoewel vakantie eigenlijk een en al ontspanning en plezier zou moeten zijn, is het voor veel mensen ook een periode die begint met ziek-zijn, hoofdpijn of extreme vermoeidheid. En dat is jammer. Hoe kan je voorkomen dat je op een dergelijke manier aan de vakantie begint?

Allereerst door nu al te beginnen met voorbereiden. Check je voorraad zonnebrand, muggenspray en zomerkleding en vul het nu alvast aan.

Ontstressen
Als je de luxe hebt om een paar dagen vrij te zijn voordat je op vakantie vertrekt, is dat ideaal. Maar zit je krap in je dagen en vertrek je meteen de volgende dag op vakantie, zorg dan dat je de eerste dagen wat actiever blijft. Als je namelijk uit een hoge spanning komt van hard werken, veel afspraken en een drukke agenda, is je adrenaline-niveau nog erg hoog.

Een hoog adrenaline-niveau maakt deel uit van het overlevingsmechanisme van de mens. Het veroorzaakt de vecht-vluchtreactie. De gevolgen zijn echter niet mis:

  • Het versnelt je ademhaling en hartslag, zodat je een goede bloed- en zuurstofvoorziening hebt die het mogelijk maken om het vluchten of vechten.
  • Het maakt energie (glucose) vrij die nodig is voor vechten of vluchten.
  • Je bloeddruk stijgt
  • De bloedtoevoer naar de darmen vermindert, want je spijsvertering heeft geen acute prioriteit bij levensgevaar
  • Je zintuigen gaan op scherp: je pupillen vergroten voor beter zicht, je oren spitsen zich, zodat gevaar direct waargenomen kan worden
  • Je komt in een staat van verhoogde alertheid (code rood)
  • Je bloedstollingstijd verkort, zodat in geval van verwonding de kans op dood bloeden vermindert
  • Je handen gaan zweten
  • Je geheugen verbetert tijdelijk, zodat je bedreigende situaties sneller kunt herkennen.
  • En je gevoel van tijd wordt beïnvloed: gebeurtenissen lijken trager te verlopen waardoor je meer tijd lijkt te hebben om te reageren.

 

Kom geleidelijk tot rust
Dus geef je lichaam de tijd die nodig is om geleidelijk om te schakelen naar een lagere basisspanning. Dit kan je bewerkstelligen door meer activiteit in de eerste dagen. Dus ga niet direct aan het zwembad liggen, maar ga juist de eerste dagen een stad bezoeken, ga een flinke wandeling maken, hardlopen  of gebruik de fitnessruimte. Door wat actiever te blijven, krijgt je lichaam de kans om zijn interne spanning geleidelijk los te laten en het adrenaline-niveau te verlagen. Om je alertheid te temperen is het goed om het ontvangen van je werkmail op je telefoon uit te schakelen. Laat ook je telefoon of tablet met rust voor social media, zodat je hele lijf/systeem tot rust kan komen. Want dan voel je dat je na een paar dagen tot diepe rust kunt komen en de broodnodige ontspanning in je lichaam toe kunt laten.

Ik wens je een heerlijke ontspannen vakantie toe

 

Ankie Schenning – van Puijenbroek

Oefentherapeut Cesar
Adem en ontspanningstherapeut

 

Pastoor van Dunstraat 9, Goirle

www.cesargoirle.nl