Doe eens gek: fiets eens een andere route naar je werk, loop achterste voren, ga op een cursus, zoek een nieuwe hobby…

Wat kun je doen om je brein gezond te houden?
Dat was kortweg de strekking van de cursus Brein te lijf.  Een vreemde titel voor een interessante cursus die ik in de zomer heb gevolgd. Vele recente onderzoeken tonen aan dat je zelf iets kunt doen om je hersenen in goede “conditie” te houden.

Tot het 25e levensjaar ontwikkelt zich de grijze stof van de hersenen. Maar ook daarna blijven zich nog nieuwe hersencellen vormen. Waar we echter de meeste invloed op kunnen uitoefenen is de witte stof. De witte stof bestaat uit de verbindingen binnen de hersenen. En die verbindingen ontwikkel je door nieuwe ervaringen.

Nieuwe dingen leren en sociale contacten zijn belangrijk
Zo kan je jezelf uitdagen om iets nieuws te leren. Vaak heb je iets dat je eigenlijk altijd al wilde leren. Spaans, gitaar spelen, haken, salsa, het maakt niet uit, maar grijp je kans zodra dat kan, want het helpt je hersenen gezond te blijven.
Een tweede aandachtspunt voor een gezond brein zijn sociale contacten. Een fijn gesprek met een goede vriendin, een motiverende sportles of juist opgaan in de drukte van een avondje uit. Het versterkt je gevoel ergens bij te horen.

Beweeg een half uur matig intensief
Verder is bewegen van belang voor de hersenen. Bewegen heeft een paar voordelen: het vermindert je buikvet, waardoor je hersenen minder vatbaar zijn voor ontstekingen en het bevordert ook weer de verbindingen in de witte stof. Bewegen houdt in dat je het zittende leven dat je leidt onderbreekt met een half-uur-aan-een-stuk matig-intensief bewegen. En dat hoeft niet veel tijd te kosten: fiets je nu in 20 minuten naar je werk, vertrek dan 10 minuten eerder en fiets een extra rondje en je zit al aan je half uur. Wandel je een kwartiertje met je hond, maak je ronde een kwartiertje langer en je hebt een half uur bewogen. Je hond zal geen bezwaar hebben.

Gebruik al je zintuigen
Vervolgens smullen je hersenen ook van een nieuwe omgeving. En dat hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn; kies eens een andere route naar de supermarkt, neem de trap in plaats van de lift, zet de bank op een andere plek.
Tot slot vaart je brein wel bij nieuwe prikkels vanuit je zintuigen, zoals de wind door je haren, een massage, mooie muziek.

Hoe maak je het beste witte stof aan voor je hersenen?
Maar het gaat helemaal super als je de prikkels combineert. Zo zie je bij gevangenen die een circusopleiding krijgen, dat hun gemoed en gedrag enorm verbetert. Want leren jongleren heeft een heleboel aspecten van omgevingsverrijking in zich: sociaal bezig zijn in een groep, een nieuwe moeilijke motorische vaardigheid leren, waarbij je gevoel voor evenwicht ook nog eens een belangrijke rol speelt. Maar het kan ook eenvoudiger: leren Nordic Walking (nieuw en bewegen) door de natuur (omgeving), in een groep (sociaal) met je voeten door het mulle zand en de wind door je haren (gevoelsprikkels).

De verschillende gastsprekers (Iris Sommer: Haperende Hersenen , Erik Scherder: Laat je brein niet zitten  en Carl Verheijen, oud-schaatser ) daagden ons uit om een nieuwe kijk op gezondheid te ontwikkelen, vooral die van preventie.
Dus in plaats van dat een gezond brein zorgt voor een gezond lijf, kun je nu ook zeggen: een gezond lijf zorgt voor een gezond brein.

Dus kom uit je luie stoel en beweeg

 

 

Ankie Schenning van Puijenbroek

Oefentherapeut Cesar

www.cesargoirle.nl