Mindset: Tijd genoeg

 

Voel jij je constant opgejaagd? Heb je tijd tekort? Heb je het altijd druk? Ervaar je geen rust?

Probeer dan eens deze oefening:

Ga rustig op je bed liggen en voel hoe je buik rustig op en neer gaat omdat je lichaam in- en uitademt. Of voel de luchtstroom door je neus of mond; de lucht die naar binnen en naar buiten gaat.

Doe dat een tijdje en zeg daarbij tegen jezelf ik heb tijd genoeg om te ademen. Na 5-6x zeg je tegen jezelf: ik h eb niet genoeg tijd om te ademen en voel dan hoe je lichaam reageert.

Leg je telefoon of tablet nu weg of sluit je ogen en doen de oefening en lees dan pas verder.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Wat gebeurde er?

Veel mensen ervaren zoiets als:  de ademhaling werd korter, moeizamer, minder diep, minder ruim of beperkter.

En dat is interessant. In de natuurkunde bestaat het begrip tijd niet meer, want tijd is geen absoluut gegeven, maar een relatief begrip. Tijd is vooral een idee. Een idee dat een heleboel chemische reacties in het lichaam tot gevolg heeft. Heb je haast, dan past het lichaam zich daarop aan door een snellere hartslag, een hogere bloeddruk, hogere insulinewaarden, een hijgende ademhaling ( alsof je een sprintje moet trekken om de laatste trein te halen).

Maar mensen die hun idee van tijd veranderen, die werkelijk onthaasten, herstellen weer in hun lichaam; de bloeddruk normaliseert, de hartslag wordt rustiger, de ademhaling wordt ruimer.

Nog een mooi voorbeeld van ons idee van tijd. Wat betekent  “maandag” voor jou? Denk daar eens over na en lees daarna pas verder.

.

.

.

.

.

.

Betekent maandag iets anders voor jou dan zondag? En weer iets anders dan dinsdag?

Geen enkele dier kent het verschil tussen zondag en maandag. Het gaat dus vooral om ons idee van tijd.

Ook kan voor de een ( als jet het goed naar je zin hebt) de tijd voorbij vliegen, terwijl voor de ander de tijd lijkt stil te staan. Terwijl beiden naar dezelfde klok kijken.

Dus heb je tijd te kort, ben je dan eens bewust van je idee over tijd en misschien kan je je mindset wel veranderen…